donderdag 29 mei 2014

Azerbeidzjan: dag 9

Bij een vroegmorgenwandeling - je weet wel: de morgenstond heeft goud in de mond - genoten we van de eerste zonnestralen op de imposante bergtoppen van de Grote Kaukasus. Vandaag zouden we naar de omgeving van de Shahdagh rijden, een berg van 4243 meter hoogte.

Eerste zonnestralen

Na het ontbijt (nog een eitje) verlieten we de vallei van Khinaliq om via Quba en Qusar wat verder een nieuwe vallei in te rijden richting Laza. Op de weg er naar toe zagen we grote werkzaamheden. Ganse bergen worden daar afgevreten door vele kranen om er plaats te maken voor grote wintersportcentra met bijbehorende hotels om de rijken uit Bakoe te plezieren. Tussen de vrachtwagens op smalle onverharde wegen reden we bergop in de richting van de Russische grens.

Landschap

Vogelaars in het landschap

We wandelden in een schitterend landschap over immense alpenweiden tot aan de rotsen en kregen zelfs toestemming van de militaire overheid om een waterval dicht bij de grens met Rusland gelegen, te benaderen. Tientalle roodvoorhoofdkanaries vlogen op en zetten zich terug neer op enkele meters van ons. En plots wees onze begeleidende ornitholoog me iets aan: een grote roodmus zat op enkele meter van mij rustig in allerlei zaadjes te pikken. Een LIFER!


Roodvoorhoofdkanarie

Roodvoorhoofdkanarie

Grote roodmus

Grote roodmus

Voor het middagmaal werden we door de militairen uitgenodigd om op de koer van hun kazerne onze meegebrachte lunch te verorberen. Er was één voorwaarde aan verbonden: we mochten geen foto's nemen. Gelukkig had ik van boven al de kazerne in het landschap gezien.

Kazerne

Na de middag deden we terug een poging om de rotskruiper te vinden. Daartoe trokken we langs de andere kant van het kleine dorpje de bergen in. Het kleine rode vogeltje toonde zich echter niet ...

Laza

Laza

Rivier door Laza


De bergen in ...

Na een regenbui wandelden we nog even langs de berghelling. Een herder te paard passeerde ons met zijn kudde. Wat verder moest hij noodgedwongen een schaap slachten: het beestje was op en kon de kudde niet meer volgen ...

Het avondmaal nuttigden we in de living van lokale bewoners. Zij hadden dit voor ons klaargemaakt. Het werd het beste avondmaal van de ganse reis!


Herder met kudde

Avondmaal

 
Please click on the image for a larger view!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten