maandag 1 oktober 2012

Warmte in de rijstvelden van La Jante

Na het ontbijt - wat tomatenpulp op een geroosterd broodje en een café solo - reden we terug naar de telpost "Cazalla". Langs weerszijden van de baan wordt er daar vanaf de heuveltoppen uitgekeken over de valleien die reiken tot aan de oceaan. En aan weerszijden staan trektellers van allerlei nationaliteiten.

Waar men ook kijkt: steeds zijn er vogels in het luchtruim. We zagen slangenarenden, zwarte en witte ooievaars (Ciconia ciconia), vale gieren (Gyps fulvus) en aasgieren, zwarte ibissen en mogelijke een schreeuwarend of een bastaardarend. Aangezien er die dag een schreeuwarend werd gemeld door andere vogelaars gaat onze groep er van uit dat het die arend was die we hoog boven onze hoofden zagen passeren in de richting van het zuiden.

Op de flanken zat natuurlijk ook veel "klein grut". Overal ziet men roodborsttapuiten, tapuiten, zwartkop, kleine zwartkop (Sylvia melanocephala), fitis, ...In de namiddag deden we "La Janda" aan, ooit één van de grootste wetlands van Zuid-Spanje. In deze immens grote onder water gezette velden waar de rijst groeit in een verzengende hitte zochten we naar vogeltjes: naast de alom aanwezige koereigers vonden we een grote zilverreiger,Spaanse mussen, een grijse wouw (Elanus caeruleus), een kleine torenvalk, een Iberische klapekster, ...Later reden we door de katoenvelden. Op een groot erf kon ik de rode patrijs (Alectoris rufa) fotograferen.

Zoals steeds waren we rond 20u30 terug aan ons hotel en toen we bij een verfrissend glaasje witte wijn onze lijst van waarnemingen opstelden kwamen we tot 118 soorten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten