vrijdag 23 november 2012

Paddenstoelen in Vloethemveld

Een verlengstuk aan onze trip naar de "Lac du Der" was een paddenstoelenwandeling die Jef deze namiddag organiseerde in het Vloethemveld. Het aantal aanwezigen was eerder beperkt maar de belangstelling des te groter. Kijk maar even hoe Johan opkijkt naar Jef!



Met duidelijke bewoordingen leidde Jef ons in: ridderzwammen en russula's zouden de hoofdbrok vormen vandaag. Een van de eerste paddenstoelen die we zagen was de braakrussula.



Op onze wandeling zagen we ook enkele bijzondere exemplaren. Zo vonden we niet alleen het geweizwammetje, maar ook een sponszwam, een trilzwam, een takruitertje, een gele stekelzwam. Van deze laatste nam ik een detailfoto van de stekels. Maar voor Jef was het vinden van een satansboleet dé vondst van de dag (later thuis gedetermineerd als een gladstelige heksenboleet)!



Een zwarte kluifzwam trok ook mijn aandacht en dus maakte ik zijn portret.



Op onze terugweg vonden we dan nog de kale inktzwam.



In totaal vonden we 39 verschillende soorten en hoorden we de zwarte specht, goudhaan, boomkruiper, heggenmus en staartmees. Tot slot nog een foto van een nog te determineren paddestoel van ongeveer anderhalve centimeter groot die uit een beukennotennapje groeit.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten