vrijdag 30 november 2012

De verjaardag van een grote dame

Vandaag hebben we de verjaardag van een grote dame gevierd. Ik moet de trouwe lezer van deze blog, Machteld niet meer voorstellen: ze verjaart op 28 november en dit konden wij - enkele van haar vrienden - zo maar niet laten voorbijgaan. We namen haar vandaag mee op een tocht (met 2 wagens) naar "la douce France" om - natuurlijk - vogels te gaan spotten. Niet dat we ver reden, juist over de grens verlieten we al een eerste maal de autostrade om "Le Lac des Moëres" te bekijken. Er zaten veel eenden op, maar verder niets speciaal. Wel zat een buizerd op paal. We zetten dan ook onze weg vlug verder.Door het centrum van Dunkerque reden we naar "Le Digue du Brack". Aan de sluis Charles De Gaulle werden we weggestuurd door Franse soldaten die niet konden verdragen dat de wagen hun grond bezette terwijl wij uitkeken over een sluis waar een 12-tal middelste zaagbekken zaten. We deden dan maar een wandeling tot aan de lichttoren in de hoop wat zeevogels te spotten. We zagen wel een grote vlucht zwarte zee-eend en enkele duikers spec maar die waren alle veel te ver, zelfs voor onze "toeters" (=telescopen). Op de dijk zelf moesten we wat heen en weer rijden om tot slot toch 5 sneeuwgorzen te vinden. Een lifer voor Machteld!

We reden dan naar de andere kant van de haven - we mochten toch niet op de Clipon - langsheen het "Canal des Dunes". Plots zagen we een juveniele ijsduiker langszwemmen. Wat verder werd gestopt en met de zon in de rug kregen we een goed zicht op deze prachtige vogel. Nog een lifer voor Machteld, maar ook voor mij! En juist nu had ik mijn télé niet bij!

Van zoveel emotie kregen we honger. We reden dus naar Grand Fort Philipe waar we een goed restaurantje weten zijn (l'Univers) om er mosseltjes te eten. Bij het aperitiefje werd aan Machteld een nuttig geschenk aangeboden. Als hoofdgerecht nam ik de "filet de cabillaud au sauce persillée" en hielp daarna Machteld door de rest van haar bouchots op te eten. Bij het buiten komen genoten we nog vlug even van het panoramisch zicht van op het terras van l'Univers. Isabelle zal het mij niet kwalijk nemen dat ik haar mooie foto gebruik om jullie dit te tonen!

Daarna reden we verder naar de Platier d'Oye waar Frank - onze voorzitter van Mergus - vanuit de eerste kijkhut een adult man ringsnaveleend ontdekte. Een lifer voor alle aanwezigen! En vandaar ging het naar het "Bassin Pasteur" - op observado.org bekend als "Avant port Ouest" - waar we ogen te kort hadden om alles te tellen: 3 kuifduikers, 25 geoorde futen, 3 brilduikers, 4 middelste zaagbekken, 1 kluut, 1 rosse grutto en (tien)duizenden spreeuwen op slaaptrek.

Daarna werd de terugreis aangevat: Frank werd op de trein naar Boulogne gestoken en de rest reed terug naar Brugge en omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten