donderdag 16 oktober 2014

Safari naar Tsavo West

Deze morgen stond om 5u30 onze driver Harun waarmee we drie dagen zouden op stap gaan, ons al op te wachten samen met de Operations Manager Maurice van Spot Kenya Safaris, onderaannemer van Lets Go Africa.

Enkele minuten later waren we weg voor - wat later zou blijken - een helse rit naar de gate van Tsavo West. Vooreerst moesten we in Mombasa Maurice afzetten en in de "Mombasa Marine Park Headquarters" de toegangsgelden die geïnd worden door de Kenya Wildlife Service (KWS), betalen voor de verschillende parken.

We reden door Mombasa, een miljoenenstad, langsheen het stinkende stort van die stad, en zo via de hoofdweg in de richting van Nairobi. Al vlug kwamen we in een opstopping terecht veroorzaakt door honderden vrachtwagens die langzaam aanschoven om gewogen te worden. We staken ze links voorbij, we staken ze rechts voorbij, we reden rakelings langs voetgangers (op blote voeten), oude fietsen, lawaaierige bromfietsen, stoffige zijwegen, te gek om alles op te noemen wat we daar zagen. We konden geen foto's nemen, het schokte, het hobbelde, zand stoof op, aan de vele car washes stonden enorme waterplassen met vuil modder ... maar onze driver zette onverstoord zijn weg verder tot hij aan de gate kwam. Ondertussen was het grootste deel van de voormiddag voorbij. Maar we waren er en nu begon de eerste drive!

De "gate"

We waren nog niet ver toen we het eerste dier zagen: een geelkeelfrankolijn. Niet slecht om mee te beginnen. Wat verder zat een bonte ijsvogel op een tak en zagen we het eerste zoogdier: een koedoe.

Geelkeelfrankolijn

Koedoe

Via een "rode" weg reden we rustig naar onze lodge "Ngulia Bandas" waar we tegen de middag verwacht werden. We hadden geluk: toen we er aankwamen was er juist een troep olifanten toegekomen om er een bad te nemen in het rode poeltje rechtover onze lodge. Vanuit het restaurant genoten we van die prachtige natuur.

De rode weg

De lodge komt in zicht

De rode poel voor de lodge

Zicht vanuit het restaurant

Olifanten nemen een modderbad

Dit is genieten

Tientallen foto's namen we van deze imposante dieren, en het was pas na hun vertrek uit de poel dat we ons op het buffet stortten. Achteraf bracht een Masai-krijger ons naar onze kamer voor de siësta. Om 16u zouden we een tweede drive doen.

De kamer was eenvoudig maar mooi, vooral door het zicht op een immens natuurgebied enkel en alleen door een muskietennet, want ramen hebben ze daar niet. We rustten wat uit bij de geluiden van de natuur. Door de wat hogere ligging van de lodge op de berghelling kunnen de dieren ons daar geen kwaad doen maar ze lopen er wel op korte afstand onder ons voorbij. 

Elk zijn bed

Landschap door muskietennet


Om vier uur waren we klaar, de driver wachtte ook al. Het eerste dier was terug een olifant, een enkeling die alleen op stap was. Wat verder zat een grijskopijsvogel en zagen we buffels in het landschap.

Grijskopijsvogel

Buffels in het landschap

Het viel ons op dat dankzij de vele kleurrijke vogels dit een zeer afwisselende drive was. We herinnerden ons niet of we 12 jaar geleden zoveel vogels zagen. Toen ging onze aandacht waarschijnlijk enkel naar grote dieren. Nu waren we ondertussen vogelaars geworden, die vele vogels zagen waarvan we dan de naam nog niet kenden. Bij onze thuiskomst zochten we het op: we zagen de Yellow-billed Stork, de Northern Red-billed Hornbill, de Blacksmith Plover. Onder hun foto staat wel de Nederlandse naam.

Afrikaanse nimmerzat

Roodsnaveltok

Smidsplevier

Maar naast deze mooie vogels zagen we ook impala's, een eland, een dikdik (Nicole wilde wel zo eentje mee nemen naar huis) en één dier uit de "Big Five": een luipaard!

Impala's

Eland

Dikdik

Luipaard


Terwijl wij naar de luipaard keken passeerden dichtbij een dikdik. Het roofdier had dit gezien, rekte zich uit en begon aan een sluippartij naar zijn prooi. De dikdik vluchtte weg in de droge bedding van een rivier en we verloren beide uit het zicht. Of de dikdik het haalde weten we niet ...

We reden terug naar de logde. Het begon al te donkeren. Op de evenaar is het 12u licht en 12u donker (van 6 tot 6). Een laatste foto nam ik met flash.

Rotschildgiraffe (by night)


Please click on the image for a larger view!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten