woensdag 28 maart 2012

Geelgors en vink

Tussen Brussel en het Leuvense liggen vele interessante gebiedjes voor natuurstudie. De Abdij van Park, de vijvers van Oud-Heverlee, het Heverleebos en Meerdaalwoud, de Doode Bemde, Sint-Agatha Grootbroek, ... zijn alle de moeite waard om er een bezoekje aan te brengen. De regionale werkgroep van Natuurpunt die zich richt op de studie van de natuur en de biodiversiteit van die mooie streek is de Natuurstudiegroep Dijleland.

Ik toer regelmatig in die heuvelachtige streek rond op zoek naar vogeltjes. Blijkbaar verkiest de geelgors het plateau van Leefdal om er op vers omgeploegde akkers te zoeken naar zaden. Je kan er gemakkelijk groepjes van een tiental vogels samen zien fourageren. Bij de minste onraad - een jagende sperwer of een voorbij rijdende autobus van de dichtbij gevestigde firma - vliegen ze op en verdwijnen in de struiken of de bosjes. Geduldig en stilletjes wachten levert echter mooie foto's op van deze schitterende vogeltjes.



Het vrouwtje heeft minder geel in het kleed en is donkerder getekend op de kop.



Het plateau is ook het jachtgebied van verschillende stootvogels. Bijna dagelijks kan men er de torenvalken, buizerds of blauwe kiekendief zien jagen.



De Natuurstudiegroep Dijleland heeft een eigen bladzijde op waarnemingen.be. Klik hier om de recente zeldzaamheden in deze prachtige streek te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten