donderdag 27 november 2014

500 km woestijn, één hoteltuin en één oase

Vandaag moesten we ons verplaatsen over een afstand van 500 km tussen Hiji en Qatbit dwars door de hete woestijn. Terug wisselden de landschappen af: we zagen een steenwoestijn, een zandwoestijn met wandelende duinen (met waarschuwingen langs de weg), rotspartijen en gemengde steen/zand-woestijnen. Wat we niet zagen was ook maar enige bewoning. Af en toe kruisten we een wagen, veelal vrachtwagens met gele flikkerlichten. Eenmaal stopten we aan een benzinestation. De shop was gesloten maar gelukkig was er op het hoekje een kleine koffiebar en men verkocht er frisse coca! 200 bias of 40 eurocent!

Verder naar het zuiden (links dus)

Zandwoestijn

Op het middaguur komen aan bij het Al Ghaftayn Motel. Niet dat we daar naar binnen gingen, nee hoor, wij wilden de tuin rond het gebouw bezoeken omdat dit een enige plek was voor vogeltjes die op trek waren en er wensten te rusten. Je moet je niet veel voorstellen van tuin hoor. Eerder een slordig geheel van enkele bomen, veel bouwafval en nog wat vuilnis ...

Na een eerste rondgang waren we wat ontgoocheld, er zat niet veel. Wellicht waren wij al wat laat op de maand. Maar toch waren we enige tijd wel blij met een waarneming van vijf kleine vliegenvangers, een woestijntapuit, 3 witte kwik, een palm- en 2 Turkse tortel, een zanglijster (nieuw op onze soortenlijst), een fitis, een oostelijke orpheusgrasmus, ja zelfs een oeverzwaluw en een overvliegende westelijke rifreiger.

Fitis

Kleine vliegenvanger

Turkse tortel

We aten daar onze lunch en zetten koers naar onze volgende halte: de oase van Muntasar. Daarvoor moeten we de Road 31, een goede geasfalteerde weg verlaten en nog zo 20 km off-road rijden. Dat ging nog redelijk vlot aan z'on 60 à 70 km/u tot we onze wagen konden achterlaten onder enkele bomen en een wandeling doen rond de oase waarvan het meeste water gebruikt werd door een dromedariskweker om zijn dieren te verzorgen. We zagen er wel honderd van die beesten!

Oase van Muntasar

Drinkende dromedaris

Maar we zochten vooral naar vogels. We zagen er waterpieper, woestijntapuit, tapuit, bosruiter, steenarend, levantlklapekster, witbandjeeuwerik, roodkeelpieper, visarend, koereiger om de voornaamste te noemen.

Koereiger

Steenarend

Visarend

Waterpieper

Witbandleeuwerik

Bosruiter


Zoals iedere dag stopten we ons "werk" zo rond 16u30 en reden we naar onze bestemming. We zouden 2 nachten verblijven in het Qatbit Motel, midden van deze hete woestijn.


Dorstige weer

Qatbit Motel


Please click on the image for a larger view!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten