woensdag 26 september 2012

Lustau Manzanilla Papirusa

Sherry is een klassieker die niet snel zal verdwijnen. Om te beginnen omdat sherry de ideale begeleider van tapa’s is, en tapa’s zijn in de mode. De twee reden is dat een gesloten fles sherry beschermd is tegen oxidatie en eeuwen goed kan blijven!

Het woord ‘sherry’ is de Engelse verbasterde uitspraak van het Spaanse ‘Jerez’, een stad in Andalousië (Jerez de la Frontera) bekend om de productie van... sherry. Maar de ene sherry is de andere niet. Want sherry gaat van beendroog tot zoet. In feite maakt men een onderscheid tussen 9 verschillende variëteiten: fino (droog en licht), manzanilla (droog en kruidig), amontillado (droog en aromatisch), oloroso (vals zoet aroma, droog), palo cortado (compromis tussen amontillado en oloroso), medium (lichtjes zoet), pale cream (eerder zoet en aromatisch), Pedro Ximénez (intens en zoet) en cream sherry (tussen oloroso en Pedro Ximénez).

Emilio Lustau is sinds 1950 een van de grote namen uit de sherrywereld. Vanuit de familie-eigendom Nuestra Señora de la Esperanza werd het domein gestadig uitgebouwd door de aankoop van nieuwe wijngaarden, zoals Albariza à Montegilillo, liefst 170 ha groot. De nieuwe aanwinsten hebben Lustau toegelaten om nog gerichter te werken met een nog betere controle en verwerking van de oogst. De laatste fase van de modernisering van het huis bestond in de aankoop en renovatie van het Bodega Complex Bodega te Calle Arcos. Emilio Lustau S.A. is tegenwoordig een van de meest bekroonde sherryhuizen. Bij de trofeeën vinden we zowel Decanter World Wide Awards als 90+ scores van Parker.Druivenras: Palomino Fino

Oog: Licht strogeel, met een goudgele schijn

Neus: Aroma van toast en gegrilde eik, impressies van noten en een lichte ziltheid (je ruikt als het ware de nabijheid van de zee). En natuurlijk komt hierbij nog de bekende oxidatieve ‘flor’ toets.

Mond: Droog maar met een gulle aanzet en complex op de tong met nuances van carambola en amandelen. Ook hier een lichte zilte zeetoets en een mespuntje witte peper in de finale. Evenwichtige sherry met een ondersteunende fijne zuren.

Bewaren: Oxideren zal hij nooit doen, maar gezien dit een jonge sherry is, kan u hem best ook jong drinken. Zeg maar binnen de 12 maanden na aankoop.

Schenken: Lekker koel bij zo’n 7 tot 9°C.

Gerechten: Deze Lustau houdt van tapa’s en van zonnige terrasjes.Waarom zeg ik dat allemaal? Wel, omdat ik nu zo'n glaasje drink ... in afwachting van mijn afreis naar Andalucia! Santé!!

SUMMARY: I'm leaving Brussels in a few days for birding in Andalucia! In the meantime I am drinking a sherry, a manzanilla from the Lustau house. Cheers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten