zondag 30 september 2012

Whale watching in Tarifa

Het voorzien programma werd vandaag wat aangepast: er was weinig wind, ideaal weer dus voor te gaan varen op de Atlantische Oceaan. Eerst wandelenden we nog eens op het strand rechtover ons hotelletje. Altijd goed voor steltlopertjes, meeuwen, sternen ...

Daarna reden we naar Tarifa waar we op de middag de boot zouden nemen om gedurende meer dan 2u30 aan "whale watching" te doen.



Bij onze aankomst in het stadje vloog een wespendief (Pernis apivorus) over onze hoofden en toen we met de boot de haven verlieten, telden we boven land niet minder dan zo'n 150 soortgenoten die zich verzamelenden om de Atlantische Oceaan over te steken richting het warme zuiden. Voor ons was het hier al warm genoeg met temperaturen van boven de 35° C!



Al vlug zagen we een grote jager, Jan-van-Genten, allerlei meeuwen maar de eerste dolfijnen die uit het water opsprongen eisten al onze aandacht op.



Het waren tuimelaars (Tursiops truncatus) die speels naast de boot lagen. Zij werden gevolgd door een groep grienden (Globicephala melas), best herkenbaar aan de naar achteren gekromde vin op de rug. Ik slaagde er in een staart te fotograferen ...



Na deze ontmoeting werd koers gezet naar de Afrikaanse kustwateren waar orca's (Orcinus orca) gesignaleerd waren. Lang moest de kapitein niet zoeken en terug konden de opvarenden vele foto's nemen van deze imposante beesten!



Na een bocadillo verorberd te hebben reden we naar de telpost Cazalla even buiten Tarifa. Vele vogels waren op trek: we zagen slangenarenden, dwergarenden, aasgieren, vale gieren, zwarte wouwen en dito ooievaars, enz ... Juist voor het avondmaal werd nog een slaapplaats van koereigers (Bulbucus ibis) aangedaan. Onze voorzitter telde er 718!



Oh ja, ik zou het bijna vergeten: op het einde van deze tweede dag stond onze teller op 106 soorten!

SUMMARY: Today - as there was no wind - we decided to go on a boat trip on the Atlantic Ocean to do so whale watching. We were very lucky, the weather was just beautiful and we saw nearby the boat long-finned pilot whales, common bottlenose dolphins and 5 killer whales! In the afternoon we went bird counting in Cazalla, we saw hunderds of raptors passing by ...

zaterdag 29 september 2012

Mergusreis naar Andalucia

Deze morgen moest ik vroeg, zeer vroeg uit de veren. Om 6u25 vertrok ik samen met 13 andere leden van Mergus naar Andalucia in het zuiden van Spanje om vogels te spotten.

Wij vlogen op Malaga waar niet zo ver van de luchthaven we een eerste "Paraje Natural" bezochten: de "Desembocadura del rio Guadalhorce".

De eerste vogel die ik zag opvliegen nog vooraleer ik uit de wagen stapte toen we daar aankwamen was een lifer! Het was een monniksparkiet (Myioipsitta monachus) die ik later op het strand van dichtbij kon fotograferen.



Een dwergarend (Hieraaetus pennatus) op jacht vloog laag over onze hoofden op zoek naar wat lekkers terwijl dwergsternen (Sterna albifrons) trachtten een visje te verschalken.





Na dit uitgebreide bezoek aan dit schitterende gebied moesten we nog 160 km rijden om even buiten Tarifa onze intrek te nemen in het "Hostal El Levante". Na het inchecken en voor het avondmaal gingen we nog de omgeving verkennen en bezochten we de "Playa de los Lances".



We zagen die eerste dag niet minder dan 85 verschillende soorten! Voor het eerst zag ik een alpengierzwaluw, een Audouins meeuw, vele zwarte spreeuwen ... Allemaal "lifers" en er zouden er nog vele volgen ...

SUMMARY: Today I went to Malaga in the south of Spain. By plain of course. Not so far away from the airport I visited a natural reserve where I could take of lot of pictures of beautiful birds such as a Monk Parakeet and a Booted Eagle. Afterwards we had to drive 160 km to our hotel in Tarifa.

woensdag 26 september 2012

Lustau Manzanilla Papirusa

Sherry is een klassieker die niet snel zal verdwijnen. Om te beginnen omdat sherry de ideale begeleider van tapa’s is, en tapa’s zijn in de mode. De twee reden is dat een gesloten fles sherry beschermd is tegen oxidatie en eeuwen goed kan blijven!

Het woord ‘sherry’ is de Engelse verbasterde uitspraak van het Spaanse ‘Jerez’, een stad in Andalousië (Jerez de la Frontera) bekend om de productie van... sherry. Maar de ene sherry is de andere niet. Want sherry gaat van beendroog tot zoet. In feite maakt men een onderscheid tussen 9 verschillende variëteiten: fino (droog en licht), manzanilla (droog en kruidig), amontillado (droog en aromatisch), oloroso (vals zoet aroma, droog), palo cortado (compromis tussen amontillado en oloroso), medium (lichtjes zoet), pale cream (eerder zoet en aromatisch), Pedro Ximénez (intens en zoet) en cream sherry (tussen oloroso en Pedro Ximénez).

Emilio Lustau is sinds 1950 een van de grote namen uit de sherrywereld. Vanuit de familie-eigendom Nuestra Señora de la Esperanza werd het domein gestadig uitgebouwd door de aankoop van nieuwe wijngaarden, zoals Albariza à Montegilillo, liefst 170 ha groot. De nieuwe aanwinsten hebben Lustau toegelaten om nog gerichter te werken met een nog betere controle en verwerking van de oogst. De laatste fase van de modernisering van het huis bestond in de aankoop en renovatie van het Bodega Complex Bodega te Calle Arcos. Emilio Lustau S.A. is tegenwoordig een van de meest bekroonde sherryhuizen. Bij de trofeeën vinden we zowel Decanter World Wide Awards als 90+ scores van Parker.



Druivenras: Palomino Fino

Oog: Licht strogeel, met een goudgele schijn

Neus: Aroma van toast en gegrilde eik, impressies van noten en een lichte ziltheid (je ruikt als het ware de nabijheid van de zee). En natuurlijk komt hierbij nog de bekende oxidatieve ‘flor’ toets.

Mond: Droog maar met een gulle aanzet en complex op de tong met nuances van carambola en amandelen. Ook hier een lichte zilte zeetoets en een mespuntje witte peper in de finale. Evenwichtige sherry met een ondersteunende fijne zuren.

Bewaren: Oxideren zal hij nooit doen, maar gezien dit een jonge sherry is, kan u hem best ook jong drinken. Zeg maar binnen de 12 maanden na aankoop.

Schenken: Lekker koel bij zo’n 7 tot 9°C.

Gerechten: Deze Lustau houdt van tapa’s en van zonnige terrasjes.



Waarom zeg ik dat allemaal? Wel, omdat ik nu zo'n glaasje drink ... in afwachting van mijn afreis naar Andalucia! Santé!!

SUMMARY: I'm leaving Brussels in a few days for birding in Andalucia! In the meantime I am drinking a sherry, a manzanilla from the Lustau house. Cheers!

dinsdag 25 september 2012

Terug in mijn biotoop!

Van 20 tot 23 september 2012 verbleef ik terug in "mijn biotoop". Voor zij die het nog niet weten: dit is een uitgestrekt gebied gelegen tussen de havengeul van Oostende en de Nederlandse grens in het Zwin! Naar het hinterland toe ga ik slechts uitzonderlijk eens over het kanaal Brugge - Oostende, meestal dan nog met onze fotoclub.

Dit weekend deed ik dit niet. Ik wandelde op het strand tussen Oostende en Bredene, toerde rond in de polders van Oudenburg, Stalhille en Uitkerke.

De bijzonderste waarnemingen waren die van rosse grutto's op het strand en een krombekstrandloper in de polders van Uitkerke.



Als je rustig blijft op het strand kan je zo een drieteenstrandloper of een visdief of een steenlopertje fotograferen.







In de polders is het iets gemakkelijker maar ... je moet je toch heel wat geduld hebben hoor. Ik ga meestal in een vogelkijkhut staan en met wat geluk komt er na enige tijd een lepelaar poseren, of een watersnip wat fourageren of wandelen enkele zwarte ruiters voorbij.







En tot slot nog een foto van een zwarte roodstaart die al een ganse poos in de duinen aan het oosterstaketsel van Oostende verblijft. Deze foto is genomen vanuit mijn mobiele vogelkijkhut!



Ik weet het, ik val in herhaling, maar wat is de natuur toch mooi ... A wondeful world!!

SUMMARY: Last weekend I was at the beach between Ostend and Bredene and I walked in the polders of Stalhille, Oudenburg and Uitkerke. I could take pictures of 2 bar-tailed godwits, a curlew sandpiper, 2 sanderlings, a common tern, a ruddy turnstone, a spoonbill, a common snipe, 3 spotted redshanks and a black redstart.

dinsdag 18 september 2012

Het Grootbroek

't Was weeral een tijdje geleden dat ik nog het Grootbroek bezocht had. Dit domein ligt op grondgebied van Sint-Agatha-Rode, een deelgemeente van Huldenberg langsheen de taalgrens ten oosten van Brussel.

Bij mijn aankomst op de kijktoren was ik verwonderd dat het water zo laag stond en dat er zo veel vogels zaten (waarschijnlijk om die reden). Honderden kieviten en kokmeeuwen zaten op de zandbanken. Wat verder zaten grote witte vogels: het bleken grote zilverreigers te zijn. Ik telde er 8! En wat verder achter deze vogels zaten blauwe reigers: 12 in totaal!

Maar ik was hier voor een andere soort: ik had graag een boomvalk gezien. Ik weet in welke boom ze telkens komen zitten maar vanuit de toren zag ik dat ze niet thuis waren. Nog wat rond gekeken, ook naar kleine zangertjes, en dan maar afgezakt terug naar de wagen. Ik had nog wat tijd over en nam op de parking het rechtse pad. En daar waar ik een vrij zicht had op de bewuste boom keek ik op en zag twee boomvalken zitten. Ik ging terug naar de wagen, plaatste mijn 600mm-lens op het statief en wat later kon ik deze foto nemen, weliswaar zonder zonneschijn ...



SUMMARY: Yesterday I went to "Grootbroek" in Sint-Agatha-Rode to make a picture of a Eurasian Hobby. The light was not so good ...

zaterdag 15 september 2012

Virelles en Val Joly

Deze morgen ontdekte ik dat vandaag in Virelles "le festival de l'oiseau" plaats vond! Van onder de douche sprong ik in de auto en om 10u was ik ter plekke. Ik schreef me onmiddellijk in voor de "visité guidée de la réserve en néerlandais" en voor de "excursion en voitures personelles à la recherche du Balbuzard et des oiseux migrateurs au Lac du Val Joly en France" om 14u.

Vooraleer aan de wandeling te beginnen ging ik even kijken naar optiekbeurs. Guido Orbie stond daar op de stand van Georges verrekijkers te verkopen! Na een hartelijk begroeting moest ik echter naar mijn afspraak. Samen met 4 andere Vlamingen en onder leiding van Bert Van der Krieken, directeur van Natuurpunt Studie trokken we het reservaat in. Het werd een tocht van drie uren waarbij we weinig vogels zagen maar wel verrast werden door een schitterende natuur waar biodiversiteit primeert. Een levendbarende hagedis bevestigde dit.



Na een korte middagpauze - ik verorberde vlug een lokaal broodje - vertrokken we met vier wagens naar Frankrijk. Twintig kilometer verder kwamen we aan een uitgestrekt meer waar de visarend kan gezien worden van april tot begin november. Van bij onze aankomst zagen we een ... "nee, 't is geen balbu maar een buizerd"!



Een "balbu" is de afkorting die de Franstaligen gebruiken voor de "balbuzard pêcheur", de juiste naam voor visarend. Lang moesten we niet wachten om er een te zien. Na wat cirkelen boven het meer bleef dit exemplaar plots wat bidden, kwam iets lager vliegen, begon terug te bidden en dook dan het water in om er zich met moeite terug uit los te maken, een vis in de klauwen. Wat een prachtig schouwspel!



Dit zou zich nog tot driemaal toe herhalen en telkens stond onze groep met verwondering te kijken. Daarvoor waren we naar hier gekomen. Maar de tijd vliegt snel, en al vlug moesten we afscheid nemen van onze franse gids en samen met Geert, een Ternatse vogelvanger, besloten we nog vlug even naar Couvin te rijden om er een waterspreeuw te zien. We hadden immers op onze wandeling informatie gekregen over de locatie.

Daar aangekomen vonden we het beestje op de "l'Eau Noire" onmiddellijk maar 't bleek een zeer schichtig vogeltje te zijn. Hij bleef niet lang op dezelfde plek zitten maar toch lukte het ons een foto te nemen van die waterspreeuw als bewijs van onze waarneming. De grote gele kwik die daar ook zat kwam zelfs niet voor onze lens!



SUMMARY: This morning I went to a "Bird Festival" in Virelles. During a walk I could take a picture of a viviparous lizard. In the afternoon I went to the "Lac de Val Joly" in France. There I took a picture of a common buzzard and an osprey. Later in Couvin I found a white-throated dipper.

donderdag 13 september 2012

Het Rood Klooster in Oudergem

Gisteren ben ik gaan wandelen in het park van het Rood Klooster - beter bekend als Rouge Cloître - in Oudergem. Op de verschillende vijvers was het eerder stil. Wat verder in het bos waren het vooral de kleine vogeltjes en de eekhoorns die druk bezig waren met het zoeken naar voedsel.

Op het brugje achteraan het park kon ik met wat geduld een koolmees, een boomklever, een aalscholver fotograferen. Deze laatste kon al mijn naam schrijven!







Maar het meeste plezier had ik bij het bekijken van de Siberische grondeekhoorns.



Ze waren zo druk bezig dat ze geen aandacht hadden voor mij terwijl ik ze filmde met mijn fototoestel! Het volstaat momenteel een semi-professioneel fototoestel te hebben om er mooie natuurfilms mee te maken. Het bewijs? Klik hier maar even! Veel kijkgenot!

maandag 10 september 2012

Mergus feest!

Gisteren organiseerde Mergus haar jaarlijks ledenfeest. 's Morgens reden we met de bus tot aan de zeesluis in Wintam om er het natuurgebied op het "Noordelijk Eiland" te bezoeken. Het werd een flinke wandeling langsheen de Rupel en terug langs het kanaal naar Brussel ondertussen de rietkragen en waterplassen afspeurend naar vogeltjes.



Een gids schetste ons de geschiedenis van het gebied, van het graven van het kanaal tot de technische kenmerken van de zeesluis. De foto hieronder mocht ik in feite niet nemen want "Het is verboden stil te staan op de sluisdeuren!"



Het middagmaal werd genuttigd op de "Vinci", een rivierboot op de Schelde in Temse. Daarna werd uitgevaren, eerst richting Dendermonde tot Mariekerke en daarna nog eens richting Rupelmonde tot voorbij de zeesluis. De deelnemers, waaronder ook de voorzitter Frank en de secretaris Johan, genoten op het dek van een rustige zonovergoten zondagnamiddag.





Vanaf de boot zagen we het graf van Emile Verhaeren in Sint-Amands en passeerden we Mariekerke waar Jan Hammenecker werd geboren. Het is van deze Vlaams gezinde schrijver dat Pierre een gedicht voorlas!



donderdag 6 september 2012

En terug naar zee ...

Op donderdag 30 augustus vertrok Nicole met Enzo naar Uzès. Samen met Annick en Julienne zouden ze daar enkele dagen onthaasten. Ik deed dit ook maar dan wel in dat lieflijk kleine huisje in Bredene.

Mijn planning was niet mis: op 1 september naar Zeeland met Natuurpunt Brugge (en veel Mergussers), de dag nadien - zondag - een fotoshoot in het Maldegemveld met de N.FBO en dan op dinsdag 04/09 met Machteld en Marc naar "le Platier d'Oye". Wat dit allemaal opbracht aan foto's kan je hieronder zien, althans sommige ...

In feite begon het al op 31/08 met een Blue moon.

De dag nadien reden we naar Zeeland. We bezochten o.a. "Nummer Eén", een plaats waar vogelaars graag naar vogels komen kijken.

Wij zagen bontbekplevier, kleine plevier en bonte strandloper door elkaar.

Daarna bezochten we Cadzand Bad. Daar was een boeket bloemen aangespoeld. Een zonnebloem nodigde uit ...

Op zondagmorgen ging ik naar het Maldegemveld, door een berkenbos ...

... tot aan een plaats met veel ronde zonnedauw.

Op dinsdag zagen we een tapuit in de duinen op de "Digue du Braek" in Duinkerke (Fr.) ...

en genoten we van het zicht op het natuurgebied "Le Platier d'Oye".

Deze en andere foto's zijn ook te bekijken in mijn "photostream" op Flickr!