woensdag 30 oktober 2013

Vale Gierzwaluw in Oostende

Waarschijnlijk hebben jullie het al gelezen: de onfortuinlijke geschiedenis van een vale gierzwaluw in Oostende. Kort samen gevat: op 27 oktober worden er 2 vale gierzwaluwen gemeld boven het havengebied van Oostende. Ze zijn enkel in vlucht waar te nemen boven de Spuikom, het Visserijdok, de Vismijn en grote omgeving. Vele tientallen vogelaars kunnen hun waarneming loggen op waarnemingen.be

Ook op 28 oktober worden de vogels gespot. Op 29 oktober worden ze 's morgens gezien en ze verdwijnen dan tot een vogelaar 's avonds ziet dat er één exemplaar gaat rusten op de vensterbank van de watertoren langs de grote baan. Maar ook een ekster ziet het vogeltje en gaat er naast zitten op de vensterbank. De ekster begint in te pikken op de vale gierzwaluw. Samen vallen ze naar beneden. De ekster verdwijnt en de vale gierzwaluw blijft gewond liggen. Enkele vogelaars klimmen over de afsluiting en brengen het vogeltje over naar het VOC van Oostende.

Op 30 oktober meldt een medewerker van het VOC dat het vogeltjes "alive and kicking" is: het heeft een klein wondje, woog 28 gr toen het werd binnengebracht en was al 4 gr bijgekomen dank zij de goede zorgen van de medewerkers. Om 16u mochten geïnteresseerden even naar deze voor onze contreien toch uitzonderlijke vogel komen kijken. Samen met een 20-tal vogelaars meldde ik me aan en na wat uitleg kon ik onderstaande foto nemen. Hoe het nu verder moet met onze vale gierzwaluw is nog niet beslist. Men denkt er over na deze per vliegtuig over te brengen naar het zuiden van Spanje. Hasta la vista ...Ter informatie: vale gierzwaluwen broeden van het Middellandse Zeegebied tot aan de Perzische Golf en komen bij ons normaal gezien niet voor. Ze lijken sterk op onze eigen gierzwaluw, maar zijn iets forser gebouwd. Ze hebben een lichter gekleurd voorhoofd en een meer uitgebreide, bleke keelvlek. Rug en stuit zijn lichter van kleur dan de mantel, waardoor een vale gierzwaluw een soort "zadel" lijkt te dragen. Het onderscheid in het veld is slechts mogelijk bij optimale weersomstandigheden, dus als de belichting meezit. Afgelopen dagen werden meerdere vale gierzwaluwen geobserveerd aan onze kust.

De Oostendse vale gierzwaluw werd op 1 november 2013 rond 16.00u vrijgelaten. Zie HIER.

Please click on the images for a larger view!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten