vrijdag 6 december 2013

Na de Sinterklaasstorm

De voorbije nacht waren veel mensen in Bredene ongerust: ze vreesden een zeer hoge waterstand met overstromingen tot gevolg. Het was immers stormtij: een samenkomen van een springtij met een noordwester storm die alle zeewater opjaagde naar lager gelegen gedeeltes langs de kust. Bredene-Sas was daar een van.

's Nachts hoorde ik hoe de wind te keer ging maar 's morgens bleek dat het allemaal zo erg nog niet was: het hoogste waterpeil werd niet bereikt. 's Voormiddag ging ik even kijken op het strand ter hoogte van strandpost nr. 6. Het was toch wel indrukwekkend te zien hoe het kolkende water meer dan 70cm zand had weggespoeld en de zware betonblokken zo maar als dominoblokjes op elkaar had gestapeld.

Strandpost nr. 6

's Avonds waren we uitgenodigd op de opening van een congres "De anesthesioloog als pijnarts anno 2013" in Brugge. Met het hoofdbestuur van de VAVP bezochten we eerst het Historium in Brugge.  Het bezoek zelf is echt de moeite waard: men krijgt er aan de hand van een liefdesverhaal een idee van hoe het er in Brugge aan toe ging in de middeleeuwen. Na het bezoek konden we genieten van het prachtige zicht op de Grote Markt met Halletoren en horecazaken om daarna genieten van een frisse pint in het "Duvelcafé". Ik dronk er een Liefmans Cuvée Brut.

Historium

De ijspiste

De "torre"

Horeca in gildehuizen

Het "Duvelcafé"

Met de paardentram werden we dan overgebracht naar het Huis Adornes. Dit maakt samen met de Jeruzalemkerk deel uit van het complex gebouwd in opdracht van de patriciërsfamilie Adornes gelegen op de hoek van de Peperstraat met de Balstraat. Het bestaat uit de kapel,  het woonhuis, een verbindingsgalerij tussen beide, twee vleugels met kleine godshuizen en het eigenlijke kloosterdomein.

In de Jeruzalemkerk - een herinnering aan de Heilige Grafkerk in Jeruzalem - die kort na 1470 gebouwd werd in opdracht van Anselm Adornes werd ons een kort concert aangeboden. Een Mexicaanse tenor en een Amerikaanse sopraan brachten onder begeleiding van een Belgische pianiste enkele bekende aria's uit opera en operette ten beste. We genoten ten volle!

De sopraan zingt solo

In de privé woning van de familie de Limburg Stirum die al meer dan 600 jaar eigenaars zijn van het complex, werd ons een uitstekend avondmaal aangeboden. De traiteur (D's) verdient hier zeker een pluim!

Gezellig tafelen


Please click on the images for a larger view!Geen opmerkingen:

Een reactie posten