woensdag 31 juli 2013

Oostende Oosteroever en OO-MMM

Vandaag ben ik even een wandeling gaan maken op de oosteroever van Oostende. Juist naast het visserijdok zat een zilvermeeuw zich te goed te doen aan een lekkere mossel. Ja, het seizoen van de mossels is begonnen. Wat verder op de "halve maan" zat een regenwulp op de steenblokken bedekt met wier wat uit te rusten. Was ze op trek? Waarschijnlijk wel want deze vogel broedt in de taiga en de toendra en overwintert op rotsige kusten van Afrika. Met zulk weer dacht ze waarschijnlijk dat ze al aangekomen was in haar overwinteringsgebied!

Aan de slipway ontmoette ik RF. Hij wist me te vertellen dat hij samen met de mensen van daar ter plekke een "oede deure" in het water gelegd had die dan vastgemaakt werd aan een steunbalk van het witte ponton midden in het dok. Jonge visdiefjes die per ongeluk uit de nestplek vielen pardoes in het water konden op de drijvende deur klimmen en dus niet verdrinken. Er waren al verschillende jongen op die manier aan hun einde gekomen. En nu zat er al een jong op de deur. Maar voor een foto was de lichtinval niet goed, dit zou morgenvroeg wel het geval zijn ...

Terwijl we daar stonden te kletsen passeerde laag boven onze hoofden het survey-vliegtuig van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. HIER kan je er alles over lezen. Best interessant, ook als je wil weten waarom dit vliegtuig het kenteken OO-MMM draagt!

Zilvermeeuw

Regenwulp
Aerial Survey met OO-MMM

Please click on the images for a larger view!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten