maandag 18 februari 2013

Schouwen-Duiveland, Nederland

Verleden week was ik met de vogelwerkgroep Mergus twee dagen in Schouwen-Duiveland. We verbleven in een B&B "De Rietgors" in Kerkwerve, gelegen in de uitgestrekte Prunjepolder.Op zaterdag morgen lag bij het opstaan alles ondergesneeuwd. We reden naar de Brouwersdam waar we langdurig over de zee uitkeken. We zagen roodkeelduikers, paarse strandlopers (waarvan ik één dicht kon benaderen), ijseenden, één nonnetje, eiders, en na lang zoeken ook een brilzee-eend! Deze laatste was voor verschillende onder ons een "lifter".Op de middag waren we al in Ouddorp, vroeger deelgemeente van Goedereede, nu behorend tot de gemeente Goeree-Overflakkee. In een bruin café - bruin van de vele sigarettenrook - aten we ons zelf samengestelde lunch op bij een ferme kom soep. We deden in de namiddag verschillende plekken aan: de Koudenhoek, Havenhoofd, Stellendam, Scheelhoek en natuurlijk het Grevelingenmeer.


Wat me bijzonder bijbleef was een mannetje Grote Zaagbek die we geruime tijd konden volgen en een havik die ruziede me 2 bruine kiekendieven voor een waarschijnlijk door hem geslagen grauwe gans! Op het eind van de dag toen we terug in ons verblijf waren telden we 78 soorten.'s Anderendaags vertrokken we - na een lekker ontbijt - terug op de aangebroren sneeuw. Voorzichtig rijdend speurden we de omgeving af: van de Flauwersche Inlagen naar deze van Koudewerve om dan via de Pijlerdam naar Neeltje Jans te rijden.Rotganzen zaten dichtbij. Vele andere vogels - niets speciaal - werden toegevoegd aan onze lijst alsook 2 groepjes reeën.Vanaf de mosselkwekerij op Neeltje Jans deden we een flinke wandeling die resulteerde in de waarneming van 2 kuifaalscholvers!In Wissenkerke op Noord-Beveland zaten we in "De Kroon" onze boterhammetje op te eten terug met een stomende pot soep. Daarna bezochten we de Noord-Bevelandse Inlagen, dan die van 's Gravenhoek om via Colijnsplaat en wolplaatsdijk naar het Veerse meer te rijden. Onze laatste waarneming aldaar was die van een krooneend. Deze bracht het totaal op 90 soorten vogels!


Een gedetailleerd verslag met opsomming van alle vogelsoorten kan je vinden via deze link onder "Nederland - Schouwenduiveland 8/02/2013 tot 10/02/2013".


Geen opmerkingen:

Een reactie posten