maandag 25 mei 2015

La Brenne - dag 2

's Morgens reden we naar l'observatoire de l'étang de la Sous. Vanuit de kijkhut waar al enkele Franse fotografen aanwezig waren hadden we een goed zicht op de nesten van kokmeeuwen waarvan sommige met jongen, de witwangsternen die bezig waren hun nesten te bouwen, volgden we met veel interesse de bewegingen van een grote karekiet, zagen we zwarte wouwen en purperreigers passeren en trachtten we een woudaap te verschalken. Maar deze was ons telkens weer te vlug af. Tafeleenden, wilde eenden en meerkoeten vervolledigden de lijst van de vogels.

Parende kokmeeuwen

Witwangstern

Grote karekiet

Purperreiger


Ons middagmaal bestaande uit een baguette met kaas en een glas wijn (zeer typisch toch) namen we in de gite waarna we uitgenodigd waren bij onze gastheer op de koffie. Achteraf toonde hij ons zijn étang alsook een zeer grote vijver van een andere eigenaar maar waar hij toegang tot had en waar dus zijn drijvende schuilhut lag. Zo te zien was die al lang niet meer gebruikt.

In de namiddag gingen we op zoek naar orchissen. We reden van Rosnay naar Le Blanc om dan via de D951 en de D27  "La Basse Brande" (een lieu-dit) juist onder Le Breuil aan te komen. We parkeerden aan de steenhouwerij aldaar. Bij een wandeling langsheen het bos vonden we er de welriekende nachtorchis, de aapjesorchis, het wit bosvogeltje, de vliegenorchis, de bijenorchis, de spinorchis, de bokkenorchis, de paarse aspergeorchis, de aangebrande orchis en het hondskruid.

  
Aapjesorchis (Orchis simia) 

Hondskruid (Anacamptis pyramidlis)

Welriekende nachtorchis (Platanthera bifolia)

Wit bosvogeltjes (Cephalanthera longifolia)

Aangebrande orchis (Neotinea ustulata)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten