dinsdag 29 juli 2014

Kleine parels aan de kust

Een paar dagen geleden, meer bepaald op 26 juli, nam ik deel aan een natuurwandeling op de Oosteroever van Oostende. Paul, onze gids opende voor de deelnemers het poortje naar het afgesloten natuurgebiedje "De Batterij Hundius".  Niet alleen de fauna en flora kwam ter sprake, ook de geschiedenis van het gebied werd ons haarfijn uitgelegd.

Paul Hundius was tijdens de Grote Oorlog commandant van een Duitse duikboot die op 18 september 1918 gekelderd werd door Britse dieptebommen. De batterij werd gebouwd door Oekraïense en Russische krijgsgevangenen. Vier kazematten - drie op één rij, de vierde ligt wat meer landinwaarts - met evenveel munitiebunkers werden gestuurd vanuit een centrale vuurleidingspost. De batterij kwam echter nooit tussen in de verdediging bij de opmars van de geallieerde legers.

In 1950 bouwde de Belgische Zeemacht daar ook nog een communicatiestation. Nu is het gebied dus volledig omheind en in handen gegeven van Natuurpunt Middenkust.

Rechts een van de kazematten

Geschutskoepel

Graffiti op personeelsbunker

Overzichtsfoto

Natuurbeleving

Vandaag 29 juli was ik in De Haan om er een natuurwandeling te maken in "De Zandpanne", een andere kleine parel aan onze kust. Johnny, de conservator leidde er ons rond, een groepje van  vijf personen!

Het gebied is een heel afwisselend landschap van duinbos, reliëfrijke duinen en enkele vochtige duinvalleien met twee plasjes. Door de aanwezigheid van heel wat lychenen en mossen is het een zeer kwetsbaar reservaat dat dan ook niet toegankelijk is zonder gids.

Natuurbeleving

Kwetsbare duinen

Ik noteerde tijdens de wandeling: tjiftjaf, zwartkop, gaai, buizerd, groene specht en sperwer. Ik zag zomersneeuw, klein leermos, gevorkt heidestaartje, een duinsabelsprinkhaan en last but not least een blauwvleugelsprinkhaan.

Please click on the image for a larger view!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten