dinsdag 25 november 2014

Verder naar het zuiden langs de kust

Nog voor het ontbijt wandelde ik al even over het strand tot aan het water van de Golf van Oman.


Ons hotel in Ras-Al-Hadd (c Google)


Op het zandstrand lagen verschillende mensen in dekens gewikkeld te slapen. In Oman mag men overal in open lucht slapen. Wat verder van het water weg stond een tentje naast een 4x4, vader, moeder en kind kwamen er juist uitverkopen. Ook zij gingen naar het water (om zich te wassen??).

Ik moest echter terug om samen met de vrienden te ontbijten maar daarna reden we met de wagens het strand op, eerst naar links op een rotsig plateau, dan weer naar rechts over het zand naar een oude en verlaten landingsstrook voor kleine vliegtuigen.

Uitstekende rotsen links

Zandstrand rechts


We noteerden onze waarnemingen: een maskergent voor de kust, maar ook een grote kuifstern, de altijd aanwezige meeuwen (Heuglins en Hemprichs), visarend,  een groene schildpad in het water en op het strand: woestijngrasmus, zwartkruinvinkleeuwerik, isabel- en woestijntapuit, kuifleeuwerik, steppeklapekster en duinpieper. Om deze laatste te fotograferen reden we vast in het mulle zand. Maar de 4x4 werd ingeschakeld en onze wagen trok er zich zelf zo uit.


Zwartkruinvinkleeuwerik (m.)

Zwartkruinvinkleeuwerik (vr.)

Steppeklapekster

Duinpieper

We reden het strand af en zetten koers naar het bekende trektelplateau van Ras Al Khabbah. Onderweg zagen we plots een valkje op de elektriciteitskabels zitten. Het bleek een amoerroodpootvalk te zijn. Wat verder zat een tweede exemplaar! Door de telescoop konden we deze prachtige vogel in detail bekijken. Nog een lifer! Vandaag zou ik het totaal op 40 brengen! Ja inderdaad, na 4 dagen al 40 lifers! 


Amoerroodpootvalk

Trektelplateau

Vanop het uiterste puntje van de rotsen keken we uit over zee. We zagen reuzenzwartkopmeeuw, Perzische kleine pijlstormvogel, brilstern, dunbekmeeuw, ...

Brilstern

Na de lunch reden we verder richting Hijj door een prachtig afwisseld landschap: we zagen steppen, (wandelende) duinen, steen- en rotspartijen. We reden wat verder terug langs gekust, kwamen door kleine vissersdorpjes. In Al Ashkharah hielden we even halt in het kleine haventje. De vissers maakten zich en hun boten klaar: het zou al vlug vloed worden en dan zouden ze met hun dhow uit vissen varen.

Een dhow

De haven van Al Ashkharah
   
Onderweg noteerden we nog veel waarnemingen, we stopten nog even om een groep reuzenzwartkop- en Hemprichs meeuwen te bekijken en bereikten bij valavond ons hotel.
Reuzenzwartkopmeeuw

Hemprichs meeuw

Hotel is misschien een te groot woord, het was een "Guest House". De kamer was eenvoudig, het onderlaken en kussensloop fris gewassen, maar er was geen bovenlaken, enkel een deken. We kropen in onze meegebrachte lakenzak, wie had er al allemaal onder dat deken gelegen ...

Guest House

Please click on the image for a larger view!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten