donderdag 3 april 2014

Een derde exoot in Brussel

Het Dudenpark is een Brussels park van ongeveer 24 hectare op grondgebied van de gemeente Vorst. Het ligt op de rechteroever van de Zenne, ten zuiden van het Park van Vorst. Het is te bereiken met de tram 83 vanaf het Brusselse Zuidstation. De tramlijn loopt naar Drogenbos en de halte Zaman - Vorst Nationaal ligt op een kleine 100 m van het Dudenpark.

Mijn bedoeling was er op zoek te gaan naar een exotische vogel die daar blijkbaar jaar in, jaar uit verblijft. Het is een derde soort exoot naast de halsbandparkiet en de monniksparkiet, nl. de grote alexanderparkiet.

Het park is sterk hellend, het hoogste punt ligt op 90m, het laagste op 55m. In het hoogste gedeelte staat een oud kasteel, momenteel eigendom van de Koninklijke Schenking, en dat momenteel gebruikt wordt dor de LUCA, the School of Arts, campus NARAFI, de oudste filmschool in België.

Ook de parkieten verblijven in dit hoger gelegen gedeelte. Het volstaat naar het kasteel te wandelen  en aan de achterkant van dit gebouw het park in te wandelen om zo zonder veel moeite de grote alexanderparkieten te vinden: ze krijsen voortdurend vlak boven je hoofd!

Het is een opvallend groen gekleurde grote vogel, gelijkend met de halsbandparkiet, maar ze hebben een langere, puntige staart en vooral een opvallende rode schoudervlek en grote rode snavel. De mannetjes hebben een zwarte keelvlek en een zwarte band die over de wang naar de nek loopt. In de nek loopt de zwarte band over in een brede roze band.

De vogels vertoeven steeds in de hoogste bomen en zijn dus niet zo gemakkelijk te fotograferen. Met wat geduld lukte het mij toch een fotootje of 2 te nemen.

Grote alexanderparkiet

Grote alexanderparkiet (m)


Please click on the images for a larger view!Geen opmerkingen:

Een reactie posten